Islam · Okategoriserade · Samhällsfrågor

Är islams ramadan en samhällsfara? 

Om en vecka har Sveriges ”nya tradition” ramadan startat. 
De som firar ramadan kommer vara svaga av utmattning.
Om man firar ramadan kan man ramla hela dan.

Ramadan kallas av ramadans försvarare (bl.a. vänstern) för ”periodisk fasta”. Bra att veta 1:☆ Periodisk fasta handlar om att på ett hälsosamt sätt hoppa över måltider.
☆ Att hoppa över frukost, lunch, mellanmål och middag är inte hälsosamt, att inte få äta eller dricka någonting under dygnets vakentimmar är hälsovådligt.
Att göra det en månad i sträck kan ge effekter som innebär fara för den ”fastande” och omgivningen.

De som försvarar ramadans ohälsosamma kosthållningsregler tar gärna upp 16:8- och 5:2-metoden. Bra att veta 2: 
☆ 16:8 innebär att äta under åtta sammanhängande timmar under dygnet (vanligast mellan klockan 12-20) och fasta under natten då vi sover (vi ska sova under natten, inte frossa).
☆ Med 5:2 menas att man äter ”vanligt” i fem dagar och fastar i två dagar, men de två dagarna fastar man inte helt utan äter 500-600 kcal per dag (vilket jag utan problem kan göra enligt de matrecept som finns).
Om man äter mindre (förslagsvis gröt på morgonen och en tidigare middag) de dagar man inte arbetar (t.ex. lördag och söndag) klarar man sig utmärkt under de dagar man går i skolan eller arbetar.

Under ramadan vänder de som underkastar sig ramadan på dygnet, de får varken äta eller dricka någon vätska från ungefär 3 på morgonen till ungefär 22 på kvällen. Under en hel månad!
Alla som någon gång hoppat över frukost och lunch för att sedan äta en pizza och dricka en stor mängd vatten eller coca-cola klockan 23 på kvällen vet hur lidande sömnen blir.
Bra att veta 3: att underkasta sig den kosthållningen en hel månad i sträck är inte hälsosamt.

Förra året skrev jag till fackförbund och  skyddsombud och frågade vad de ska göra åt riskerna med utmattad personal på arbetet, enligt arbetsmiljölagen bör de agera mot effekterna av ramadan.

Någon hänvisade till att det är arbetsgivarens ansvar.
Ingen vågade ta i frågan.


Förra året ställde jag frågan till dietister och primärvården om ramadans kosthållningsregler är bra, en dietist svarade:


”Att äta nattetid är en dålig idé, kroppen ska vila och inte ägna sig åt att förbränna mat. förbränna mat gör kroppen dagtid. Att inte dricka vatten under dagen, och speciellt när det är så här varmt, då utsätter man sig själv (uttorkning) och andra för stor fara”
.

Bra att veta 4: effekterna av ramadan är alltså farliga.


Nu börjar glädjande nog effekterna av den hälsovådliga ramadan uppmärksammas i samhället, rektorsgruppen i Ronneby förbjuder grundskoleelever som fastar under ramadan att gå i skolan.

Som skäl för beslutet anför rektorerna hälsoskäl. De rektorerna har både kunskap och ryggrad.


Men de som i Allahs namn ska tvingas underkasta sig ramadans hälso- och samhällsfarliga regler försvarar dem, ur artikeln


”Saly, i nian på Snäckebackskolan, ser fram mot sin nionde fasta. Hon håller inte alls med. – ”Jag mår inte dåligt av det, jag mår bättre, säger hon till SVT Nyheter Blekinge”.

Jag har haft muslimska kollegor som velat ha ledigt från jobbet under ramadan för att de blir utmattade av ramadans kosthållningsregler.
Konstigt, de påstår ju de mår bättre?

Jag har haft muslimska kollegor som varit svimfärdiga under ramadan, de mådde inte alls bättre.
Konstigt, de påstår ju de mår bättre?


Märkligt nog verkar de som ska underkasta sig ramadan inte alls må bättre om det passar dem att inte må bättre.

I Falkenberg ska asylanter flyttas till annat boende under ramadan, ur artikeln:
”Då fastar många av oss 20 timmar om dygnet och kommer att vara väldigt trötta, säger Fatima Hojeij”. 

Konstigt, de påstås ju må bättre? Men de kanske mår bättre fast de är väldigt trötta så de i sitt välmående inte orkar resa?


Saly i nian (då elever är 15 år gamla) på Snäckebackskolan ser fram mot sin nionde fasta.

Hon har alltså ramadanfastat sedan hon var 6 år. Är det sunt att små barn ska underkastas den hälso- och samhällsfarliga ramadan?


Kanske bör effekterna av ramadans kostregler utredas vetenskapligt?

Bör delar av ramadan av hälso och säkerhetsskäl förbjudas under den utredningsperioden?

Annonser