politik · Samhällsfrågor

Arbetsförmedlingen: värdelös men kostsam.

Alla raketforskare som kom till Sverige 2015 verkar ha rest till stjärnorna.

Vi kan se oss om på månen efter de enkla jobbens arbetskraft.

För 60 år sedan kom det hit män från sydeuropa som utan att kunna ett ord svenska och utan utbildning via Arbetsförmedlingen satte igång att arbeta inom industrin.

Numera kommer det hit män och kvinnor från andra delar av världen som trots vår skattefinansierade utbildning i svenska språket (SFI) och dyra utbildningar via Arbetsförmedlingen inte kan arbeta inom industrin.

Man behöver inte vara raketforskare för att begripa varför.

Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar är AF:s dyraste insats (det är vi skattebetalare som står för notan) men enligt Arbetsförmedlingens egen rapport leder den inte till jobb, ur artikeln:

”Flera företag säger till SVT att de som kommer därifrån inte är anställningsbara. -”Man kanske har fel urval av elever, säger Kecke Nordenberg, vd vid Nordenbergs mekaniska verkstad i Norrköping”.

Hm. Är det barnarbetare (ensamkommande) som är urvalet?

Elin Hultman, ekonomichef på Industrikompetens i Östergötland, säger:

– ”Jag är tveksam till att den här personalen är anställningsbar. Ofta finns ju en orsak till att de är långtidsarbetslösa. Det kan handla om språk eller något annat som saknas, det blir svårt för våra industriföretag att anställa dem”.

Men för 60 år sedan kom det hit män från sydeuropa som utan att kunna ett ord svenska och utan utbildning via Arbetsförmedlingen satte igång att arbeta inom industrin. Man behöver inte vara raketforskare för att begripa varför det inte är så nu.

När arbetsförmedlarna ska välja ut de som ska få de dyra utbildningarna, ska de ta de som står allra längst från arbetsmarknaden, till exempel de som nyligen har kommit till Sverige.

För 60 år sedan kunde de som nyligen kommit till Sverige arbeta utan AF:s utbildningsinsatser, sannolikt för att de kom för att arbeta.

Arbetsförmedlingens ineffektiva utbildningar leder till skattesubventionerade hittepåjobb.

Vinnarna är utbildningsföretagen (Hermods, Eductus m.fl.) som med våra skattepengar driver vuxendagis utan resultatkrav.

Förlorarna är folket i Sverige.

En reaktion till “Arbetsförmedlingen: värdelös men kostsam.

Kommentarsfältet är stängt.