Almedalen · Miljöpartiet · politik · Samhällsfrågor

Apropå rökförbud på uteserveringar: vattenpipa och Almedalspippa.

Nu svänger det i vårt land, i morgon händer det grejor!

Från och med i morgon råder rökförbud på
vissa allmänna platser utomhus. Det är det lag på.

Det är lite lattjo att alla vet vad som gäller, men få vet hur det ska gälla.

I en kommun påstår en krogägare att rökförbudet gäller krogens inhägnade uteservering, men på trottoaren mellan uteserveringen och entrén till krogen får man röka.

Frågan är om rökarna kan stå på trottoaren och röka för att sedan luta sig in över inhägnaden och ta en klunk öl, rent fysiskt är de ju både innanför och utanför samtidigt.

I en annan kommun säger en krögare att de rökare som på offentlig gångbana spatserar förbi uteserveringen måste släcka cigaretten tio meter från uteserveringens inhägnad. Sedan får de tända rökverket igen när de kommit tio meter förbi.

Jobbigt för rökaren som tänder på och sedan upptäcker att något tappats på andra sidan.

Lagen om rökförbud på vissa allmänna platser verkar tolkas som fan läser bibeln eller imamer läser koranen.

Det kommer tas krafttag mot brottslingar, ur artikeln:

☆ ”Om du bryter mot lagen och den ansvarige för lokalen kommer på dig, blir du uppmanad att fimpa”. (En del kommer vägra fimpa, bara för att på kompisar impa).

☆ ”Skulle du strunta i uppmaningen kan du bli ombedd att gå därifrån. Omedelbart”. (Wow. DET kommer säkert funka på krogen!).

☆ ”Lämnar du inte platsen gör du dig skyldig till olaga intrång, enligt 4 kapitlet 6 paragrafen i brottsbalken. Påföljden är böter”. (Polisen klarar inte upp brotten med våldtäktstgökare, ska de nu även lagföra utomhusrökare?).

Hur det vattenpipande folket som piper för det minsta lilla ska klara av att dricka kaffe utan att bolma vattenkyld tobak återstår att se.

Det är lite lattjo att de inte fattat finessen med små paket innehållande tobak, att släpa runt en gigantisk mojäng för en rök är lite overkill.

Men å andra sidan: overkill verkar vara ett signum i en del av de kretsarna.

I dag startar Almedalsveckan, den tid då politiker och media samlas på Sveriges största sommarkollo för vuxna barn.

Där brukar det svamlas, ljugas, krökas, gökas och rökas så det står härliga till.

Hur de ljugande stollarna ska klara av rökförbudet på uteserveringarna återstår att se, men de tar kanske pluntan, pojken och pipan (eller flaskan, flickan och figarren) med sig ut i buskar och snår, säger till gänget att nu är det vår (tur).

Alexandra Pascalidou och Aftonbladets Lindberg kommer kanske ligga med kamera för att fotografera rökande Sverigedemokrater, rubrikerna om lagbrytande SD-rökare kommer i sådana fall vara fler än om våldtagna flickebarn.

När det kommer till miljöpartiet är inte frågan VAR de röker, frågan är VAD de röker. Hasch-tagg #miljöpartiet.

Det som händer på Gotland stannar på Gotland. Det borde miljöpartiet med flera också göra.

 

Bilden är från Mäki.